Pigmentvlekken
Pigmentproblemen worden vaak meer zichtbaar naarmate de huid ouder wordt.
Pigment, ook wel melanine genoemd, vormt zich als reactie op zonlicht in onze huidcellen. Het dient als een natuurlijke bescherming tegen schadelijke UV-stralen.
Pigment, ook wel melanine genoemd, vormt zich als reactie op zonlicht in onze huidcellen. Het dient als een natuurlijke bescherming tegen schadelijke UV-stralen. Hoe meer zon hoe meer pigment ter bescherming van de cel. De hoeveelheid en verdeling van deze pigmentcellen is een complex proces.
Pigment wordt in de onderste huidlaag aangemaakt en getransporteerd naar de bovenste huidlaag, resultaat: een kleurtje. Door o.a. een fout in de verdeling van pigmentcellen kan je pigmentvlekken ontwikkelen.
Praktische informatie
Hyperpigmentatie
Donkere vlekken, ouderdomsvlekken en sproeten.
Hypopigmentatie
Lichtere plekken op de huid.
Melasma
Donkere vlekken die vaak optreden tijdens zwangerschap.
Blootstelling aan de zon
Ultraviolette (UV) straling van de zon is een belangrijke oorzaak van pigmentatieproblemen. Overmatige blootstelling aan de zon kan leiden tot de productie van extra melanine als een beschermende reactie, wat resulteert in zonnevlekken of ouderdomsvlekken.
Ontsteking en wondgenezing
Ontstekingsprocessen, zoals die geassocieerd met acne, huidirritaties of verwondingen, kunnen leiden tot hyperpigmentatie. Na het genezingsproces kan de huid te veel melanine produceren, wat resulteert in donkere vlekken.
Hormonale invloeden
Hormonale schommelingen, zoals die tijdens de zwangerschap (zwangerschapsmasker of melasma), het gebruik van anticonceptiepillen of hormonale therapie, kunnen pigmentatieveranderingen veroorzaken.
Post-inflammatoire hyperpigmentatie
Dit treedt op na ontsteking of beschadiging van de huid, zoals na acne, brandwonden of wondgenezing. Het kan leiden tot donkere vlekken op de plaats van de ontsteking.
Genetica
Sommige mensen hebben genetisch een hogere neiging tot pigmentatieproblemen, zoals sproeten of moedervlekken.
Medicijnen
Sommige medicijnen kunnen pigmentatieproblemen veroorzaken als bijwerking. Dit staat bekend als medicamenteuze hyperpigmentatie.
Huidveroudering
Het natuurlijke verouderingsproces kan ook leiden tot veranderingen in de pigmentatie van de huid, inclusief het verschijnen van donkere vlekken.
Het is belangrijk om te benadrukken dat de beste aanpak voor pigmentatieproblemen begint met het diagnosticeren van de onderliggende oorzaak. Zonbescherming, huidverzorging en huidtherapeutische behandelingen helpen bij het verminderen van pigmentatieproblemen.
Voor de behandeling van pigment in het gelaat is een vergoeding eventueel mogelijk. Dit betekent dat de hoogte van de vergoeding afhangt van het type aanvullende verzekering dat je hebt afgesloten. Wil je weten hoeveel je vergoed krijgt? Neem contact op met je zorgverzekeraar. Zij kunnen je precies vertellen welk deel van de kosten wordt gedekt en onder welke voorwaarden.
QuraDerm is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en voldoet aan alle eisen van het Kwaliteitsregister Paramedici.