Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis Suppurativa (HS) is een chronische huidziekte die zich manifesteert als terugkerende, pijnlijke ontstekingen in gebieden zoals liezen, oksels, onder de borsten, billen of de binnenkant van dijen. Deze ontstekingen kunnen lijken op puisten en zich ontwikkelen tot abcessen. Op de lange termijn kunnen onderhuidse gangetjes, sinussen genaamd, ontstaan, wat kan leiden tot littekenvorming.

Terugkerende ontstekingen in liezen en/of oksels?

Uitlokkende prikkels of factoren zijn:

  • Afwijkingen in het afweersysteem
  • Structurele afwijkingen in de haarzakjes
  • Erfelijkheid
  • Hormonen
  • Roken
  • Overgewicht
Contact opnemen

Praktische informatie

De vertaling van hidradenitis suppurativa is letterlijk, zweetklierontsteking. Ondanks de naam is het een ontsteking van de haarzakjes, veroorzaakt door afsluiting van de uitgang. Pas in een later stadium kunnen de zweetklieren, maar ook de talgklieren en andere huidstructuren gaan ontsteken.

De behandeling van HS bestaat vaak uit meerdere combinaties. Maar omdat de haar o.a. de boosdoeners is wordt lasertherapie ingezet om de haargroei in het gebied van kwestie te verminderen/verwijderen. Wij maken gebruik van de nieuwste Lightsheer Diode Laser 805 nanometer. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door het pigment in het haarzakje en vervolgens omgezet in warmte. De warmte zorgt voor het kapot maken van de haarwortel of verzwakking in de groei van de haar.

Vaak wordt deze behandeling gecombineerd met het inzetten van chemische peelings. Peelings worden ingezet om onzuiverheden en ontstekingen aan te pakken. De peeling op basis van zuren bevordert de vernieuwing van de huidcellen en kan zo bijdragen aan het verminderen van symptomen.

We stellen een individueel behandelplan op, afgestemd op de ernst van de aandoening. De combinatie van lasertherapie en peelings biedt vaak effectieve resultaten bij de behandeling van HS.

We streven ernaar om jou de best mogelijke zorg te bieden.
Neem contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Afspraak maken