Acne

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die wereldwijd voorkomt. Het treft mensen van alle leeftijden, maar het komt het meest voor tijdens de pubertijd en de vroege volwassenheid. De exacte prevalentie varieert sterk en is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht, genetica en geografische locatie.

Huidtherapeut QuraDerm Tiel kan een uitkomst bieden om je acne onder controle te krijgen en littekens te herstellen en/of voorkomen.

In de pubertijd wordt acne vaak gezien bij ongeveer 85-90% van de jongeren. Ongeveer 40% van de pubers meldt matige tot ernstige vormen van acne die medische behandeling vereisen.

Bij volwassenen kan acne ook voorkomen, en het treft niet alleen vrouwen maar ook mannen. Volgens schattingen heeft ongeveer 40-55% van de volwassenen tussen 20 en 40 jaar last van aanhoudende acne, en soms kan acne zelfs op latere leeftijd voorkomen.

Hoewel acne vaak als een normaal onderdeel van de pubertijd wordt beschouwd, kan het ook invloed hebben op het psychosociale welzijn. Acnetherapie biedt hierbij de uitkomst.

Contact opnemen

Praktische informatie

Acne heeft diverse oorzaken en wordt vaak beïnvloed door een combinatie van factoren

  1. Overmatige talgproductie: De talgklieren in de huid produceren talg (huidsmeer) om de huid te hydrateren. Overmatige talgproductie kan echter leiden tot verstopte poriën en de vorming van acne.
  2. Verstopte poriën: Wanneer dode huidcellen zich ophopen en samenklonteren met overtollig talg, kunnen de poriën van de huid verstopt raken. Dit creëert een ideale omgeving voor bacteriën om te groeien, wat resulteert in ontstoken puistjes.
  3. Bacteriën: De huid herbergt van nature bacteriën, waaronder de soort Propionibacterium acnes. Deze bacterie kan bijdragen aan ontsteking en de vorming van acne.
  4. Hormonale veranderingen: Hormonale schommelingen, zoals die tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap en stress, kunnen de talgproductie verhogen en zo bijdragen aan het ontstaan van acne.
  5. Genetica: Erfelijkheid kan ook een rol spelen. Als acne in de familie voorkomt, is de kans groter dat iemand er ook last van krijgt.
  6. Cosmetica en huidverzorgingsproducten: Het gebruik van bepaalde cosmetica of huidverzorgingsproducten die comedogene ingrediënten bevatten, kan de poriën verstoppen en acne veroorzaken.
  7. Dieet: Hoewel de relatie tussen voeding en acne complex is en verschilt van persoon tot persoon, zijn er aanwijzingen dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten en voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, van invloed kunnen zijn.

Acnetherapie valt onder de aanvullende verzekering. Dit betekent dat de hoogte van de vergoeding afhangt van het type aanvullende verzekering dat je hebt afgesloten. Wil je weten hoeveel je vergoed krijgt? Neem contact op met je zorgverzekeraar. Zij kunnen je precies vertellen welk deel van de kosten wordt gedekt en onder welke voorwaarden.

QuraDerm is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en voldoet aan alle eisen van het Kwaliteitsregister Paramedici.

We streven ernaar om jou de best mogelijke zorg te bieden.
Neem contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Afspraak maken